Nu ştiu ce mă enervează mai tare: faptul că discuţiile despre brandingul Iaşului s-au încheiat fără un brand sau că simt că relaţia noastră a rămas în plecarea mea.
Ghid şi turist. Eu – ghidul. Într-o încercare de program organizat am creat o hartă cu nu mai puţin de 17 locuri. Desigur, prea multe pentru câte am putut bifa! Am plecat şi ne-am întors. 😉 Şi înainte de a cădea epuizaţi am început excursia noastră pe lângă clădirea de inspiraţie vieneză (recent renovată) – Gara de Nord Iaşi (sau Gara Mare printre ai noştri). Am trecut apoi pe lângă Râpa Galbenă – fostă zonă de exploatări de argilă.
Desigur, Copoul, Universitatea, zona Puskin-Codrescu au adus poveşti despre facultate, PRIME şi cafeneaua pe care o regret atât de mult că nu am avut-o cât am fost studentă. La Muzeul Mihai Eminescu descopeream în orice vitrină aceeaşi simpatie pentru spiritul moldovenesc ca şi Creangă sau Eminescu. Oare ce vor fi în vitrinele muzeelor peste 100 de ani? Un monitor aprins cu acces la contul personal?
Prima grădină botanică e primitoare doar la intrare, în rest vegetaţie. „Uite o floare, un lac, un plop! Mai bine te duc la Creangă!”. Bojdeuca se străduieşte să mai surprindă traiul simplu al lui Creangă, dar eu nu am găsit-o decât schimbată. Şi cu mulţi copii care-i strigau poveştile. Încă nu eram în centru, dar păşeam pe Lăpuşneanu. Din păcate muzeul Cuza era închis, porumbeii din Piaţa Unirii erau (veşnic) acolo, iar Bulevardul Ştefan închis. Dar e locul perfect unde poţi savura o îngheţată. Dacă nu te închini, evident.
Cred că fac parte dintr-o generaţie pe cale de dispariţie: cei care au apucat să vadă Palatul Culturii din interior. M-a surprins şi pe mine Palasul. M-am bucurat de inovaţie şi de un moment pe gazon şi îmi pare rău că nu a fost mai lung.
Îmi doream ca dincolo de accent, de paşii istorici să cunoască spiritul moldovenesc. Transpus în orice colţişor, în scrieri, mâncare, în orice a văzut cât a văzut. Căci, nu-i aşa, când te urci în trenul spre Moldova nu crezi că te va aştepta ceva bun la capăt.
Dar tu îi ştii …
Be First to Comment