Am stabilit că vrem să minţim, măcar s-o facem cum trebuie! Să minţim planificat! Să ne ascundem cum trebuie slăbiciunile, să ne creăm imaginea pe care o dorim, să nu arătăm cu degetul spre punctele slabe, ci să le cosmetizăm, să ne mascăm nemulţumirea faţă de ce avem în ogradă şi să începem să tencuim. Avertismentul aruncat: de aici continuăm minţind! nu e loc de întoarcere: minţim o dată, va trebui să minţim ori de câte ori vom acoperi începutul acestui labirint.
Minţim pentru că avem nevoie să acoperim ceva, să ne construim o realitate de care să fim multumiţi, s-o manipulam până orgoliu este satisfăcut şi transformarea este pe placul tuturor. Şi stabilim înainte de toate care ne e problema: de ce vrem să minţim? ce vrem să ascundem? Când ştim pentru ce minţim, ce vrem să obţinem, avem şi scopul sau soluţia pe care noi am găsit-o pentru a ajunge acolo unde ne-am propus, acolo unde ne imaginăm că suntem mai frumoşi.
Care sunt avantajele acestei minciuni?Cum ne poate afecta? Care sunt factorii externi de care putem profita? Ce trebuie să eliminăm pentru a minţi mult şi bine? În încercarea de a ascunde ceva ce te nemulţumeşte, îţi duci conştient publicul în direcţia aleasă de tine. Evident, nu mai discutăm de libertatea de a alege, căci nu-şi are rostul aici. Mizăm mult pe neatenţia celor din jur, în felul acesta obţinem ceea ce ne-am dorit şi pentru care am pornit întreaga noastră…activitate. Ameninţări, puncte slabe? Minţim prea bine ca să le mai luăm în seamă! Un fleac, doar adevărul (da! al meu, al tău, al tuturor!) ne poate da de gol…
Pe cine minţim? Ne dedicăm toată inventivitatea tuturor celor ce ne permit să-i minţim cum le place. Ce minciuni vor să audă ştim datorită anilor în care i-am ascultat şi pe care îi investim acum cu încredere. Şi dacă ne-au minţit şi ei? Nu privăm pe nimeni de bucuria de a primi ceea ce vor să audă. Evident vor fi şi alte grupuri pe care nu le-am vizat, dar de atenţia cărora ne vom bucura şi noi, când ei se vor bucura de ceea ce le oferim.
Poate partea cea mai grea a proiectului nostru este să ne dăm seama ce urmărim şi cum vom ajunge acolo. Cântărite SMART, va trebui să uneltim cum se cuvine minciunile noastre pentru ca, în final, traseul parcurs să fie cel ce ne duce spre relaţia pe care voiam s-o dezvoltăm, spre realitatea pe care voiam s-o construim, spre fiinţa care nu suntem. Restul e simplu: paşim din minciună în minciună, exact aşa cum am plănuit. Astăzi mint eu, mâine minţi tu, poimâine minţim cu toţii şi prin efortul ăsta de echipă ajungem şi unde trebuie.
Din când în când mai e nevoie de câte-un control pentru a ne asigura că totul merge conform planului, că timpul, oamenii şi costurile nu au fost zadarnice . Ai într-un final ADEVĂRUL TĂU! E ceea ce tu oferi, e drept – în concordanţă doar cu realitatea ta, e ceea ce există sau ceea ce nu s-a întâmplat.
Orice minciună îţi cere toată atenţia şi captează atenţia celorlalţi. Ştii ce să faci cu atenţia primită? Investiţia e serioasă. Câştigul e pe măsură?
Minţi! Faci cărţile!
Da, ar fi mai uşor să:
- identifici problema şi să îţi aloci resursele pentru rezolvarea ei,
- să respecti oamenii nu pentru cât de mult te pot ajuta să câştigi, ci pentru ceea ce înseamnă fiecare în parte.
Prea multe resurse, prea mult efort! Să spunem adevărul şi să pornim de acolo! Ne costă mai puţin…
Be First to Comment